Autor: Ketlin Beljaev • 12. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohelises epideemias aitab selgust luua triaaž

Rohelise värviga tähistatakse erakorralise meditsiini osakonnas (EMO) haigeid, kes tegelikult peaksid ootama perearsti ukse taga.

Selliseid patsiente on iga aastaga üha rohkem. Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralise meditsiini osakond on olukorra lahendanud nii, et patsiente võtab esmalt vastu oranžis fliisis triaažiõde.“Kui me selle koha ära kaotame- siis töö jääb seisma,” rõhutas keskuse ülemarst-juhataja Vassili Novak õe olulisust.Just triaažiõde on see, kes selekteerib esmajärjekorras abi vajavad patsiendid neist, kellega kannatab kauem oodata.Novakile teeb muret see, et eriala on nii noor, kohaspetsiifiline ja ametlik koolitus triaažiõdedele puudub. Esiteks tuleb tema sõnul reeglid välja töötada, need kinnitada ja massiivne koolitus läbi viia - alles siis hakkab see täie jõuga tööle.Kogenud õdesid napibPõhja-Eesti Regionaalhaigla EMO keskust külastab ööpäevas keskmiselt 185 patsienti.“Arst on kõrgelt makstud, defitsiitne ega jõua kõiki teenindada,” põhjendas Novak, miks kõigis ülekoormatud EMOdes triaažiõde järjest aktuaalsemaks muutub.Kui korraga tuleb sisse viis kõhuvaluga inimest, siis tekib küsimus, kes jagab ära, kui kiire on kiire. “Võime tavalises järjekorras võtta, aga kui viimane oligi peritoniit?“ tõi Novak näite.Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonnas on ainult üks triaažiõde, kelle valve algab hommikul kell 8 ja kestab 12 tundi.“Ülejäänud ajal on esimene inimene registraator, kes patsiendiga kokku puutub,” ütles osakonnajuhataja Helve Breiberg.Ideaalis töötaks triaažiõde ööpäev läbi, aga probleemiks on Breibergi sõnul saanud kogenud õdede nappus. Tihti satub triaažiõde patsientide või tema lähedaste psühholoogilise rünnaku objektiks ja tal ei ole selles ametis sugugi lihtne olla.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099