Autor: Ketlin Beljaev • 13. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiviaja dieet vähendab vererõhku ja trombiriski

Rootsi Karolinska instituudi teadlaste sõnul aitaks tänapäeva inimestel püsida tervena toitumine sarnaselt kiviaja inimestega.

Teadlased lisasid, et kuna mammutid on välja surnud, siis varajaste inimeste menüü täpne järgimine on välistatud, kirjutab arst.ee.«Kiviaja inimese menüü aitab vähendada südame ja veresoonkonna haigustesse haigestumist, kuid selle menüü vähene kaltsiumisisaldus võib siiski luudele halvasti mõjuda,» selgitas uuringu juht Per Wandell metro.co.uk vahendusel.Rootsi uurijad tegid katse, kus nad lasid vabatahtlikel katsealustel kolme nädala jooksul toituda lahjast lihast, juurviljadest, marjadest ja pähklitest. Eraldi boonusena said nad aeg-ajalt paar kartulit ja paar tassi teed.Uuring näitas, et selline menüü aitas märgatavalt vähendada südamehaigustesse haigestumist, alandas kehakaalu ja tagas parema tervise.Katsealused olid pärast kolme nädalat koopaelaniku dieedil olemist keskmiselt kaotanud kehakaalus 2,3 kilogrammi, vererõhk oli normaliseerunud ja veresoontes ohtlike trombide tekkimine vähenenud 72 protsenti.Teadlased märkisid, et varajased inimkogukonnad elasid tuhandeid aastaid ühte menüüd kasutades. Nende toidulaualt puudusid teraviljad ja neist tehtud tooted, piim, või, juust ja suhkur, kuid selles oli palju puu- ja juurvilju, kala, pähkleid ja seemneid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708