Haigekassa tuli negatiivsest eelarvest puhtalt välja

Haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov
selgitas Meditsiiniuudistele, mis seisab tegelikult palju ärevust tekitanud
riigi negatiivses eelarves riikliku ravikindlustuse kulude real numbri – 537 996
019, taga.

538 miljonit on haigekassa teate kohaselt hoopis laekumata jääv sotsiaalmaks?
538 miljonit ei ole mitte kulu, vaid laekumata jääv tulu. Me pole sellega arvestanud ka oma kulude prognoosimisel nii, et tegelikult meie nö üle planeeritud tulu läks väiksemaks. Kuna me seda eelarvesse ei lisanud, siis eelarvet ei tule muuta mitte mingil kujul – ei ravimite, perearstides, eriarstide, töövõimetushüvitiste ega muus osas.

Kust see number tuli?
Eelmine prognoos, mille rahandusministeerium tegi septembris ja mille järgi me tegime ka selle aasta eelarve, näitas, et meil tuleb väga suur sotsiaalmaksu ülelaekumine. Meie üks mõtteid on aga, et eelarve ei tohiks üle 25 % aastas suurendada – ei eriarstiabi ega üldarstiabi ega muud teenuste liigid. Vahel töövõimetushüvitised lähevad üle, aga see on avatud kohustus. Me arvame, et kui mingit kulueelarvet suurendada üle 25 %, siis efektiivsus väheneb ja kulutamise sihipärasus võib väheneda. Ei ütle, et kulutatakse valesti, aga inimese psüühika on juba selline, et kui rohkem tuleb, siis ka rohkem läheb. Seetõttu me ei lisanud kogu prognoositavat tulu oma kuludesse ehk eelarvesse.

Milline see number sügisel oli?
Sügisene summa oli meie eelarvest 656 miljonit krooni suurem ja me ei pannud seda oma eelarvesse sisse. Kokku on meil eelarve üle 13 miljardi. See 656 oleks jäänud tulemiks – ülejäägiks. See ülejääk nüüd väheneski 538 miljoni võrra. Praegu on meil siis väike ülejääk - 120 miljonit.

2006. aasta detsembris kaitsesite Postimehes haigekassa reservi sõnadega, et keegi ei kujuta ette, et ületuleval aastal tuleks haiglate finantseerimist või palku vähendada, kui laekumine sotsiaalmaksust juhtub kahanema. Kõlab selgeltnägejalikult.

Me suutsime seda olukorda ette näha ja oleme selles mõttes negatiivsest eelarvest puhtalt välja tulnud. Vanasti oli ka nii, et talumehel oli üks seemnevili kogu aeg salves. Kui ikaldub, siis ta järgmisel aastal saab ikka külvata.
Negatiivne eelarve on arvudemäng paberil, mis meile reaalselt praegu mingit mõju ei avalda. Omavahel öeldes, ka järgmine aasta saame veel hakkama. Ükskõik, milline see kärbe tuleb. Praegu räägitakse juba miljardilisest kärpest.

Millal see võib hakata mõju avaldama?
No kui, siis 2011. Juhul, kui langus jätkub. Ma arvan, et 2011 läheb meil juba keeruliseks.

Siis lähete reservide kallale?
Kui langus jätkub, läheme reservide kallale 2010.

Kuna Te olete ametis 2012. aasta teise pooleni, siis jääb see kõik teie õlule?
Ikka. Me teeme nelja aasta prognoose ette. Ega prognoos ole ju täpne tulevik, vaid see on meie praegune parim teadmine. Ega keegi ei osanud arvata, et 2006-2007 nii hästi sotsiaalmaksu laekub. Võib jälle teistmoodi keerata. Teeme prognoose selleks, et oleks siin kõrva taga teada, mis võib juhtuda.

Millal tuleb järgmine ülevaatus?
Järgmine reede ( 23. mail - toim). Rahandusministeerium teeb kaks korda aastas prognoose ja meie ka. Nemad tulid märtsi lõpus oma prognoosiga välja ja nüüd mai lõpus kinnitab meie nõukogu meie prognoosi. Rahandusministeerium tuleb augustis uuega välja ja meie teeme septembris oma prognoosi. Ja selle pealt teeme järgmise aasta eelarve.
Meie prognoos on praegu on selline, et sel aastal on eelarve plussis, 2009 on praktiliselt 0 ja 2010 ka enam vähem, aga me peame reservi võtma. 2011 on juba hägune.

Reserv on ikka piisav?
See reserv on ka huvitav asi. Reservi, mida me saame niimoodi lihtsalt kasutada, on 2,7 miljardit krooni. See tundub metsikult palju raga, aga kui me teame, et miljard krooni kulub kuus ja 35 miljonit päevas, siis on kahe kuu raha seljataga – see polegi väga palju. 1/6 kogu massist – ega see ei olegi väga suur reserv. Aga absoluutnumber tundub suur.


Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.