Geenifoorumil tuleb kõne alla personaalne meditsiin

Kui kaugel on aeg, mil arst saab tõve
korral välja kirjutada personaalselt meile mõeldud ravimi? Milliseid andmeid
talletatakse biopankades? Mis on nn kellageenid? Täna algab Tartus 8.
rahvusvaheline geenifoorum, kus maailma tippgeneetikud arutlevad just neil ja
paljudel teistel teemadel.

Foorumi peaesineja on dr. David Gurvitz Tel Avivi Ülikoolist, kes peab aulaloengu personaalse meditsiini teemal. Personaalne meditsiin võimaldaks meile tulevikus haiguse korral oma isiklike, meile geneetiliselt sobivaimate ravimite valmistamist.

Gurvitz on ajakirja "Personaalne meditsiin" peatoimetaja ning tegeleb aktiivselt nii personaalse meditsiini aspektidega ravimite kasutamisel kui ka eksperimentaalse meditsiiniga farmakogeneetikas.

12.–14. juunini toimuv Geenifoorum 2008 toob Tartusse teisigi tipptasemel geeniteadlasi üle kogu maailma ning annab ülevaate olulisematest arengutest biotehnoloogias, tutvustab uuemaid saavutusi genoomikas ja biomeditsiinis ning kirjeldab nende praktikasse rakendamise võimalusi.

Ettekandega esineb teiste hulgas ka professor Jean Jacques Cassiman Leuveni Ülikooli inimgeneetika keskusest, kes räägib DNA diagnostikast ja sellest, kuidas reaalses meditsiinis DNA testimist kasutada. Professor Per Magnus Norra Rahvatervise Instituudist tutvustab, kuidas Norras kasutatakse suuri meditsiinilisi andmekogusid teadustöös.

Dr. Krista Kaasik Kalifornia Ülikoolist San Fransiscos kõneleb aga ööpäevastest rütmidest ning nende geneetilistest mehhanismidest, nn kellageenidest.

Foorumi ühe korraldaja, TÜ Eesti Geenivaramu direktori professor Andres Metspalu sõnul aitab foorum maailma jaoks kaardistada Eestit ja Tartu Ülikooli kui kohta, kus tegeletakse maailmatasemel geneetikaalase teadustööga.

Geenifoorumi avab 12. juunil kell 18 TÜ aulas Eesti Teaduste Akadeemia president, Eesti Biokeskuse direktor akadeemik Richard Villems. Pärast avasõnu esineb dr. David Gurvitz avaliku loenguga personaalsest meditsiinist. Foorumi põhiprogramm algab Dorpati uues konverentsikeskuses reedel, 13. juunil kell 9, kus avasõnad ütleb TÜ rektor prof. Alar Karis.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.