Ligi 50 aastat kasutusel olev vähiravim aitab raskekujulise Sclerosis multiplex ravis

Kemoteraapia ravim, cyclophosphamide, mida
anti suurte annustena raskekujulist Sclerosis multiplex põdevatele patsientidele
aeglustab haiguse kulgu ja aitab kaasa füüsilisele taastumisele.

Sclerosis multiplex on pea -ja seljaaju haigus, mille käigus tekib autoimmuunne põletik, mille tõttu kahjustub närvirakkude ümber olev müeliinikiht. Sõltuvalt tekkinud kahjustuse kohast võib inimesel esineda terve rida erinevaid probleeme - nägemishäired (nägemisteravuse langus, topeltnägemine), jalgade nõrkus ja kangus, tasakaaluhäired, käte värisemine.

Johns Hopkinsi ülikooli teadusuuringu andmetel anti esmase eksperimendi käigus ravimit koos luuüdi siirdamisega suurtes annustena raskekujulistele SM patsientidele. See kombinatsioon osutus 5% patsientidele kahjulikuks.

Teises uuringus kontrolliti cyclophosphamide mõju ilma luuüdi siirdamiseta, millest kuus meest ja kolm naist osutasid kiiret paranemist. Selgus, et cyclophosphamide aeglustab SM kulgu ja vähendab müeliinkihi põletikulist protsessi.

Lisa kommentaar

  • Kristina Kruuse-Tezak

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.