Autor: Triinu Laan • 26. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Panustama peab patsiendi teadlikkusele

Täna arutati WHO konverentsil, kuidas tõsta inimeste teadlikkust oma tervisest ja erinevatest ravivõimalustest. Erinevate riikide eksperdid leidsid, et suurt rõhku tuleb panna patsiendi teadlikkusele.

Norra tervishoiuameti peadirektori Bjorn-Inge Larseni sõnul tagab hea dialoogi arsti ja patsiendi vahel patsiendi informeeritus. Võrreldes varasemate aastatega on patsiendid palju teadlikumad nii oma tervisest kui ka meditsiinivõimalustest üldiselt. Larseni sõnul on patsientidel Norras väga laiad õigused arsti ja haigla valikul. Iga inimene saab ise otsustada kuhu ja kelle juurde ta läheb ennast ravima. Valiku aitab seejuures teha internetilehekülg, mis sisaldab informatsiooni nii järjekorra pikkusest kui ka osutatavate teenuste kvaliteedist.

Professor Maria do Ceu Machado Portugalist rääkis riigis loodavatest keskustest kroonilistele haigetele. Need patsiendid saavad külastada keskust koos oma perega ja tutvuda võimalustega, mida pakub neile tervisesüsteem ja mis linnades nad saavad soovitud teenust. Plaanis on luua ka patsiente nende õigustest teavitav telekanal.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708