Autor: Ketlin Beljaev • 15. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narkoosi kõrge hind takistab vaimupuuetega inimeste hambaravi

Psüühiliste erivajadustega inimestel hambad lagunevad, sest nad vajavad hambaraviks narkoosi, mille hind käib üle jõu. Haigekassa 2900-kroonist narkoosi ei kompenseeri, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Näiteks vajavad narkoosi raske Downi sündroomiga lapsed,” tõi näite hambaarst Mare Saag, kellel on üks selle diagnoosiga potentsiaalne patsient. “Ta on juba 40. aastates ja tal ei saa üldse hambaid ravida. Kui tekib põletik ja paiste läheb, siis on ainult antibiootikumid. Ja nii tal need juured siis mädanevad,” rääkis Saag.

Narkoosi on arsti sõnul vaja, kui patsiendid ei ole kontaktsed ega suuda kontrollida oma tegevust. Näiteks on Saagil aastate pikku olnud üks patsient, kellel on koordinatsioonihäired, lihased tõmblevad kontrollimatult. Tal on ärkvel olles väga raske paigal püsida ning seetõttu on korrektset juureravi võimatu teha.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099