Narkoosi kõrge hind takistab vaimupuuetega inimeste hambaravi

Psüühiliste erivajadustega inimestel
hambad lagunevad, sest nad vajavad hambaraviks narkoosi, mille hind käib üle
jõu. Haigekassa 2900-kroonist narkoosi ei kompenseeri, kirjutas Eesti
Päevaleht.

“Näiteks vajavad narkoosi raske Downi sündroomiga lapsed,” tõi näite hambaarst Mare Saag, kellel on üks selle diagnoosiga potentsiaalne patsient. “Ta on juba 40. aastates ja tal ei saa üldse hambaid ravida. Kui tekib põletik ja paiste läheb, siis on ainult antibiootikumid. Ja nii tal need juured siis mädanevad,” rääkis Saag.

Narkoosi on arsti sõnul vaja, kui patsiendid ei ole kontaktsed ega suuda kontrollida oma tegevust. Näiteks on Saagil aastate pikku olnud üks patsient, kellel on koordinatsioonihäired, lihased tõmblevad kontrollimatult. Tal on ärkvel olles väga raske paigal püsida ning seetõttu on korrektset juureravi võimatu teha.

"Kui ta on samas invaliidsusgrupi peal ja töötab osaajaga kuskil koristajana, mis hinda sa tema käest üldse võtad?” küsis arst.

“Meil on narkoosi saanud üksikud inimesed,” rääkis endine Karula Kodu (kus elavad täiskasvanud raske vaimupuudega inimesed) ja praegune Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar.

“Paljudega kulub hambaarsti juures lihtsalt palju aega. Alguses nad kardavad, nii et alles kolmandal korral saab ravima hakata,” rääkis Vaiksaar, kelle sõnul võiks arstidele seetõttu maksta nende ravimise eest erikoefitsiendi järgi.

Teoreetiliselt peaksid hooldekodu elanikud hambaravi eest tasuma oma pensionist, mis neil kohamaksumusest üle jääb. Kui neil midagi üle ei jää, peaks hambaravi eest maksma hooldekodu oma rahakotist – sealt aga väga paljuks ei jagu.

Kernu hooldekodu juhataja Kalju Abeli sõnul ei saa nende elanikud samuti narkoosiga hambaravi. Samal ajal rikuvad võetavad ravimid tugevalt hambaid.

Hambaarst Mare Saag selgitas, et rahustitel, antidepressantidel ja vererõhku langetavatel ravimitel on süljeeritust pärssiv toime. “Selle tõttu iseeneslik puhastumine on halb ja kaaries tekib ja areneb kiiremini kui teistel,” ütles Saag.

“Haigekassal ei ole ravikindlustuse seaduse alusel võimalik teha erandeid ega kohelda kindlustatud isikuid erinevalt,” ütles haigekassa tervishoiuteenuste osakonna juhataja Helvi Tarien. “Vaimupuuetega inimestele erandite võimaldamisel näeb haigekassa andmekaitse probleeme, s.o kuidas saaks hambaarst identifitseerida isiku vaimupuuet,” selgitas ta.

Nii kompenseerib haigekassa hambaravi vaid alla 19-aastastele.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normeti sõnul oleks ainuke lahendus, et narkoos makstakse kinni, kui seda on vaja tervislikel põhjustel. Normet ei vastanud, kas riigil on kavas hakata narkoosi kompenseerima. Ta märkis, et hambaarstide liidul tuleb teha taotlus, et teenus lisataks tervishoiuteenuste nimekirja.

Patsientide esindusühingu juhi Pille Ilvese sõnul peaks haigekassa tasuma narkoosi eest, kuna see on selge meditsiiniline näidustus.

Lisa kommentaar

  • Ketlin Beljaev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.