31. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgitati sünnitusjärgse depressiooni tekkepõhjusi

USA teadlased on välja selgitamas põhjust, miks mõned värsked emad sünnitusjärgse depressiooni käes kannatavad.

Nimelt leiti, et hiirtel, kelle ajus esines liiga vähe teatud tüüpi keemilisi retseptoreid, arenesid välja rasedusjärgse masendusega samalaadsed sümptomid.

California ülikooli teadlased keskendusid keemilisele sõnumite edastamise süsteemile ajus, mis mängib võtmerolli tujude ja ärevuse reguleerimisel, kirjutas tarbija24.Teadlased täheldasid, et hiirtel olid üht tüüpi retseptorid tiinuse ajal ja pärast sünnitust erakordselt aktiivsed ning järeldasid, et normaalses olukorras aitavad need kontrollida aju reaktsioone pärast rasedust kehas toimuvate laialdaste hormonaalsete muutuste suhtes. Kui see ebaõnnestub, võivadki tekkida sünnitusjärgsed meeleoluhäired.Üks uurijatest, doktor Jamie Maguire, avaldas lootust, et edasine töö uuritud närviretseptorite vallas võib viia sünnitusjärgse depressiooni ravimi loomiseni.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099