Metüleensinine ravib Alzheimeri ja Parkinsoni tõbe?

USA Oaklandi Lastehaigla ja Uurimiskeskuse
teadurite värske uurimistöö näitab, et juba sadakond aastat tuntud aine,
metüleensinine, võib Alzheimeri tõbe ja parkinsonismi pidurdada või isegi
ravida.

Väga madalas kontsentratsioonis pidurdab aine rakkude vananemist ja ergutab mitokondrite talitlust, mis võib haigetele kinkida pikema ja tervema elu, vahendas Delfi teadusuudiste portaali EurekAlert!.

Metüleensinise-teemalise uurimuse, mille viis läbi doktor Hani Atamna koos oma töörühmaga lastehaiglast, avaldati Ameerika Eksperimentaalbioloogia Liitude Föderatsiooni (FASEB) ajakirja tänavuses märtsinumbris. Atamna uurimuse kohaselt võib metüleensinine takistada või aeglustada mitokondrite, eriti ühe olulise ensüümi, mida nimetatakse kompleksiks IV, talitluse mandumist. Kuna mitokondrid on kõigi loom- ja inimrakkude peamised energiatarnijad, on nende talitluse laitmatus elutähtis.

“Tulemused on väga julgustavad,” kinnitas Atamna. “Soovime püüda takistada vananemisega seostatud füüsilist ja tunnetuslikku allakäiku, keskendudes eelkõige Alzheimeri tõbe põdevaile haigeile. Üks Alzheimeri tõve võtmetegureid on mitokondrite väärtalitlus, konkreetsemalt kompleksi IV väärtalitlus, mida metüleensinine korrigeerib. Meie uurimus näitab, et mitokondrite talitlust parendades laiendab metüleensinine mitokondrireservi ajus. Piisav mitokondrireserv on vanusega kaasnevate hädade nagu Alzheimeri tõbi ennetamisel ja takistamisel võtmetähtis.”

1891. aastal avastatud metüleensinist kasutatakse tänapäeval veretõve methemoglobineemia ravis. Ent pärast seda, kui selgus, et kõrgetes kontsentratsioonides tekitab metüleensinine ajukahjustusi, ei tehtud enam katseid ka madalate kontsentratsioonidega.

Atamna uurimus on esimene, mis näitab, et madalates kontsentratsioonides on ravimil omadus pidurdada rakkude vananemist nii laboratooriumis rakukultuurides kui elavates hiirtes. Ta usub, et metüleensinisest võib saada järjekordne levinud ja odav ravim nagu aspiriin, mida südamehaiged võtavad vere vedeldamiseks.

Hani Atamna uurimus, mida rahastas Bruce ja Giovanna Amesi Fond, viidi läbi Oaklandi Lastehaigla uurimisinstituudis ning jätkub pärast seda, kui doktor Atamna on asunud tööle Pennsylvanias Commonwealthi Meditsiinikolledži neuroloogiaprofessorina.


Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.