Autor: Triin Tabur • 19. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metüleensinine ravib Alzheimeri ja Parkinsoni tõbe?

USA Oaklandi Lastehaigla ja Uurimiskeskuse teadurite värske uurimistöö näitab, et juba sadakond aastat tuntud aine, metüleensinine, võib Alzheimeri tõbe ja parkinsonismi pidurdada või isegi ravida.

Väga madalas kontsentratsioonis pidurdab aine rakkude vananemist ja ergutab mitokondrite talitlust, mis võib haigetele kinkida pikema ja tervema elu, vahendas Delfi teadusuudiste portaali EurekAlert!.

Metüleensinise-teemalise uurimuse, mille viis läbi doktor Hani Atamna koos oma töörühmaga lastehaiglast, avaldati Ameerika Eksperimentaalbioloogia Liitude Föderatsiooni (FASEB) ajakirja tänavuses märtsinumbris. Atamna uurimuse kohaselt võib metüleensinine takistada või aeglustada mitokondrite, eriti ühe olulise ensüümi, mida nimetatakse kompleksiks IV, talitluse mandumist. Kuna mitokondrid on kõigi loom- ja inimrakkude peamised energiatarnijad, on nende talitluse laitmatus elutähtis.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099