Autor: Triin Tabur • 1. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peaproviisor: Kui apteek ei ole tervishoiuasutus, mis ta siis on?

Apteekrite Liidu peaproviisor Kaidi Sarv tuletas hiljutisel Äripäeva ravimiseminaril meelde, et vaatamata Eesti tervishoiusüsteemi parimale hinna-kvaliteedi suhtele Euroopas, oleme tervisenäitajatelt viimaste hulgas. „Seost elulemuse vähenemise ja apteekrite tegevuse vahel ei ole tuvastatud, mis ei tähenda, et see puudub,“ tunnistas Sarv.

Olulisi probleeme on ravimite väljastamisega. Kui eelmisel aastal väljastati neid Eestis ligi 2,6 miljardi krooni eest, siis WHO hinnangu kohaselt ei täitnud 2/3 ravimeist oma eesmärki. „Kas see tähendab, et umbes 1.7 miljardit on läinud tühja?“ küsis Sarv. Lisaks jäi realiseerimata 30 kuni 50% arstide poolt väljastatud retseptidest. „Haigekassale on see number ilmselt hea uudis, patsiendi jaoks ühest küljest hea, teisest küljest halb - sõltub potentsiaalsest ravimist,“ arutles proviisor naljaga pooleks.

Põhjuseid, miks ravimid oma eesmärki ei täida, võib Kaidi Sarve sõnul olla mitmeid: „Võimalik, et on valitud diagnoosiga sobimatu ravim või on selle ravimi kasutamine väär, näiteks liiga harv või liiga sage.“ Põhjusteks võivad olla ka ravimi vale kasutamisviis ning ravi katkestamine.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708