Eesti võõrutusravimaastikul puhuvad uued tuuled

Sügisel avatava alko- ja narkosõltlaste
intensiivteraapia keskuse Re-Hab ravipäeva hind on veidi üle 800 krooni. See on
ligi 200 krooni odavam kui Wismari haiglas. Läänepärase rehab kuuri 35
000 kroonine kogumaksumus tuleb kinni maksta aga ravialusel endal.

MTÜ Convictus Eestile kuuluva Re-Habi esindaja Kristina Joost rõhutas, et nad ei paku otseselt meditsiinilist teenust, vaid kasutavad psühhoteraapilisi meetodeid, mistõttu pole inimestel ravile tulekuks tarvis arsti saatekirja.

Uues keskuses kasutatakse muu hulgas maailmas populaarset Minnesota meetodit, mida rakendab ka USA-s tuntud Betty Fordi võõrutuskliinik.

Rehabilitatsiooniprogramm kestab 42 päeva ja kuuri hind on 35 000 krooni inimese kohta, mis teeb päeva hinnaks veidi üle 800 krooni. Hinnast tulenevad tulud kuluvad Joosti sõnul 20-kohalise keskuse tegevuskuludeks nagu ruumide üür, töötajate palgad jne.

Keskus ei taotle ärilist kasumit ega ole ka riigi poolt projekitpõhiselt rahastatud. "Re-Hab on sotsiaalne ettevõte, mille eesmärgiks on leevendada uimasti probleemi Eestis olles seejuures doonoritest sõltumatu ja isemajandav," lisab Joost.

Eesti keskmine süstiv uimastisõltlane Eestis on Joosti väitel 24-aastane vene rahvusest mees. Naisi on sihtgrupis 16%, eestlasi 12%, sealjuures eestlaste osakaal kasvab. Ta lisab, et võrreldes uimastisõltlaste keskmist vanust Eestis ja teistes Euroopa riikides, on meie sõltlased väga noored. "Paljud neist ei panusta sisemajanduse kogutoodangusse ja on püsivalt sõltuvuses sotsiaalteenustest."

Wismari Haigla ravijuhi Jaanus Mumma sõnul on uue võõrutuskeskuse avamine positiivne ettevõttmine, sest Eestis narkoraviks kuigi palju võimalusi ei ole ja riiklikult rahastatakse vaid asendusravi metadooniga.

Mumma arvates sobib selline psühhoteraapiale ja tegevusteraapiale orienteeritud keskus hästi motiveeritud sõltlastele ja kahtleb, kas sellist maksujõulist klientuuri ikka jätkub. Wismari haiglas on ravijuhi sõnul statsionaarseid narkosõltlasi viimasel ajal harva, sest päev maksab 1000 krooni. "Haigekassa vahendeid on meil väga piiratult ja haiglaravi ei saa alati ka kindlustatud isikutele võimaldada," lisas ta.

"Ambulatoorselt käib palju sõltlasi asendus- ja võõrutusravil metadooniga või Subutexiga," ütles Mumma. Isikud, kes tahavad päris puhtaks saada, vajaksid tema väitel mingi perioodi kinnisemat reziimi koos teraapia ja rehabilitatsiooni rakendamisega. Mumma teada on Läänes erinevat tüüpi võõrutuskeskusi ja osad ka tasuta, ent rehabilitatsioonikeskustes viibivad kliendid siiski päris pikka aega.

"Meie tegemisi uus keskus kindlasti häirima ei hakka," kinnitas Mumma. "Sõltlasi on Eestimaal ohtralt ja tööpõld on lai. Sellest tulenevalt on ravivõimaluste mitmekesisus ja valikuvõimalus vaid teretulnud".

Tervise Arengu Instituudi hinnangul on Eestis umbes ligi 14 000 süstivat uimastisõltlast lisaks sünteetiliste ning teiste uimastite tarvitajad. Alkohoolikuid arvatakse olevat üle 100 000.

Võõrutuskeskus Re-Hab avatakse Õismäe polikliinikus 2008. aasta sügisel vastavalt ruumide ettevalmistuse lõppemisele.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.