Autor: Ketlin Beljaev • 9. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: milline näeb välja Euroopa geneetiline kaart?

Teadlased on näidanud, et genoomianalüüsi abil on inimese päritolu võimalik määrata vaid mõnesaja kilomeetrise veaga. Lisaks esivanemate päritolu uurimisele võimaldab uus uurimus paremini mõista geenide rolli erinevates haigustes.

Geeniproovid koguti esmalt inimestelt, kelle esivanemate geograafiline päritolu oli võimalik kindlaks määrata, näiteks sobisid inimesed, kelle kõik neli vanavanemat olid pärit samast riigist.

Seejärel valmistasid teadlased kahedimensioonilise kaardi, kuhu indiviidid paigutati vastavalt sellele, kui sarnased või erinevad nad teistega võrreldes olid. Kui lisati värvikoodid, mis näitasid katsealuste vanavanemate päritolu, oli tulemus mõjuv: Euroopa kuju ja piirid tulid selgelt esile.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099