Autor: Ketlin Beljaev • 9. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üheksas september - alkoholist põhjustatud sünnidefektide teavituspäev

Üheksandat septembrit tähistatakse rahvusvahelise alkoholist põhjustatud sünnidefektide teavituspäevana. Kuupäev sümboliseerib üheksat kuud, mil naised peaksid raseduse ajal alkoholist hoiduma, et hoida oma veel sündimata lapsi.

Märkimisväärne arv naisi Euroopas jätkab alkoholi tarvitamist ka raseduse ajal, näitaks 25 protsenti Hispaanias ja 35-50 protsenti Hollandis, vahendas Tarbija24 Eesti Karskusliitu.

Fetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) ehk alkoholist põhjustatud sünnidefektid on üldtermin vigastustele, mis tulenevad rasedusaegsest alkoholi tarvitamise mõjust lootele. FASDi kõige tõsisemaks probleemiks on kesknärvisüsteemi kahjustus. Sümptomid ilmnevad enamasti hilisemas eas madala IQ, aeglase arengu, käitumishäirete ja õpiraskustena.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708