Autor: Siret Trull • 1. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sünnipikkuse järgi võib ennustada tulevast rinnavähiriski

Enam kui 600 000 naist hõlmanud 32 varasema uurimuse analüüs näitas, et keskmisest pikemana ja suurema kehakaaluga sündinuid ohustab suurem rinnavähi risk.

Teadlaste sõnul võib sünnisuurus seletada 5 protsenti kõikidest rinnavähijuhtumitest. Ühe teooria kohaselt võib suurem laps puutuda emaüsas rohkem kokku östrogeeni ja teiste hormoonidega, vahendas Tarbija24.

Uurimused näitasid, et vaid poolekilogrammine vahe sünnikaalus tõstis rinnavähiriski hinnanguliselt 7 protsenti. Sünnipikkus osutus aga koguni kõige tugevamaks iseseisvaks rinnavähiriski indikaatoriks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099