HELP-kampaanias osales ligi 12 000 inimest

Neli aastat Euroopa Liidu riikides
suitsetamisvastase teavitustööga tegelenud „HELP – Elagem tubakata“ kampaania on
testinud ligi 12 000 eestlase kopsude puhtust süsinikmonoksiidist (CO) ehk
vingugaasist.

HELP-kampaania teavitustöö olulise osana viidi erinevatel avalikel üritustel ja ettevõtetes läbi tasuta vingugaasi ehk CO-taseme mõõtmisi, mille käigus oli huvilistel võimalik saada infot oma kopsude puhtuse kohta. CO ehk vingugaas on sigaretisuitsu üks mürgisemaid koostisosi, mida hingavad sisse kõik suitsetajad ja mittesuitsetajad nende ümber ning CO-testi tulemused näitavad, mil määral suitsetamine – aktiivne või passiivne – on organismi mõjutanud.

CO-testide tulemuste põhjal valmis ka ulatuslik uuring, millest ilmneb kolm peamist järeldust. Esiteks, täielik suitsetamiskeeld avalikes kohtades on mittesuitsetajate kaitsmisel efektiivne meetod – uuring näitab, et riikides, kus kehtib avalikes kohtades suitsetamiskeeld, väheneb risk mittesuitsetajatele kaks korda. Teiseks, efektiivne on ka tubaka kõrge maksustamise poliitika – tubakatoodete hinnatõus vähendab tubakasuitsust tulenevat saastet ning kaitseb sellega nii suitsetajaid kui mittesuitsetajaid. Kolmanda olulise järeldusena ilmnes uuringust, et suitsetajad, kes tarbivad päevas kasvõi 1-5 sigaretti päevas, hingavad välja enam süsinikmonoksiidi, kui on Euroopa Liidus lubatud maksimaalne õhusaaste (8,5 ppm).

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ülla-Karin Nurme sõnul näitab hiljutine uuring, et Eestis sisse viidud suitsetamise piiramisega toidukohtades on rahul nii kliendid kui ka ettevõtjad. „Ka paadunud suitsetajate suust võib kuulda, et hea on suitsuvabas kohvikus süüa, rääkimata lastega peredest. Nende sammudega astutakse järjest selles suunas, et peaksime aina vähem suitsuga avalikus ruumis kokku puutuma. Isegi tänavapildis kohtab vähem avalikult suitsu pahvivaid inimesi. See on ülimalt oluline eeskuju andmisel ja väärtushinnangute kujundamisel,” lisas Nurm.

Üleeuroopalise suitsetamisvastase kampaania “HELP – Elagem tubakata” algatas Euroopa Liidu tervishoiuvolinik Markos Kyprianou 1. märtsil 2005. aastal, kampaania partnerid Eestis on Sotsiaalministeerium ja Eesti Vähiliit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.