Autor: Triin Tabur • 23. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HELP-kampaanias osales ligi 12 000 inimest

Neli aastat Euroopa Liidu riikides suitsetamisvastase teavitustööga tegelenud „HELP – Elagem tubakata“ kampaania on testinud ligi 12 000 eestlase kopsude puhtust süsinikmonoksiidist (CO) ehk vingugaasist.

HELP-kampaania teavitustöö olulise osana viidi erinevatel avalikel üritustel ja ettevõtetes läbi tasuta vingugaasi ehk CO-taseme mõõtmisi, mille käigus oli huvilistel võimalik saada infot oma kopsude puhtuse kohta. CO ehk vingugaas on sigaretisuitsu üks mürgisemaid koostisosi, mida hingavad sisse kõik suitsetajad ja mittesuitsetajad nende ümber ning CO-testi tulemused näitavad, mil määral suitsetamine – aktiivne või passiivne – on organismi mõjutanud.

CO-testide tulemuste põhjal valmis ka ulatuslik uuring, millest ilmneb kolm peamist järeldust. Esiteks, täielik suitsetamiskeeld avalikes kohtades on mittesuitsetajate kaitsmisel efektiivne meetod – uuring näitab, et riikides, kus kehtib avalikes kohtades suitsetamiskeeld, väheneb risk mittesuitsetajatele kaks korda. Teiseks, efektiivne on ka tubaka kõrge maksustamise poliitika – tubakatoodete hinnatõus vähendab tubakasuitsust tulenevat saastet ning kaitseb sellega nii suitsetajaid kui mittesuitsetajaid. Kolmanda olulise järeldusena ilmnes uuringust, et suitsetajad, kes tarbivad päevas kasvõi 1-5 sigaretti päevas, hingavad välja enam süsinikmonoksiidi, kui on Euroopa Liidus lubatud maksimaalne õhusaaste (8,5 ppm).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099