5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tromboosioht ja e-pill

Päriliku trombofiilia puhul on rasedusvastaste pillide oht suurem.

“Enim räägitakse muidugi kõige sagedasemast hereditaarsest trombofiiliast – FVLeideni mutatsioonist.

Selle mutatsiooni tuvastamisel 1990. aastatel tabas meditsiinimaailma eufoorialaine, et nüüd lõpuks on leitud põhjus kõikidele nooremate inimeste ebaselge põhjusega tromboosidele,” rääkis Põhja-Eesti regionaalhaigla sisehaiguste vanemarst Katrin Nõukas.Järgnevatel aastatel tehtud uuringud on siiski näidanud, et mutatsioon ei ole sugugi nii agressiivne.“Mutatsiooni kandja peab küll olema informeeritud mõningatest asjaoludest, kuid ei tohi tunda end “haigena”, kellel on pidev “trombioht”,” toonitas Nõukas ja lisas: “Nende “asjaolude” hulka kuulub ka tungiv soovitus loobuda hormonaalsest kontratseptsioonist.”

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708