Autor: Siret Trull • 13. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Organdoonorlus annab mõtte ootamatule surmale

Meditsiiniuudised kohtus TÜ Kliinikumi arst-õppejõu Katrin Elmetiga, et rääkida raskel teema: ajusurm ja transplantatsioon. Tegemist on valdkonnaga, mille igaüks peaks enda jaoks selgeks mõtlema, sest kes tahes võib sattuda õnnetusse, mis toob kaasa ajusurma seisundi. Teisalt võib igaüht meist tabada haigus, mille ainuke ravi on organi siirdamine.

Mis on ajusurm?

Ajusurma mõiste tekkis seoses intensiivravi arenguga, mis viis selleni, et meditsiin oli võimeline elus hoidma igasuguses seisundis inimesi ja tekkis vajadus seda tegevust piirata. 1959. aastal sõnastati esimest korda ülepiiriline kooma. 1968. aastal Harvardi meditsiinikooli ad hoc komitee defineeris mõiste taaspöördumatu kooma. Just taaspöördumatus ongi seisundi lootusetuks kuulutamise juures määrav. 1979. a nimetati seisundit esmakordselt surmaks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099