Autor: Triin Tabur • 3. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühe inimese organitega päästab kümme elu

"Eelmine Rooma paavstki esitas üleskutse oma organeid taevasse mitte kaasa võtta, sest neid vajatakse just maa peal," ütleb Tartu Ülikooli kliinikumi transplatsioonikoordinaator Hele Nurme.

"Doonoriks sobib enamasti ainult ajusurmas olev patsient. Inimese ülejäänud keha hääbub alles pärast aju suremist," selgitas Nurme Õhtulehele.

Ideaalis saaks ühe doonori organitega päästa ühe südamehaige, kaks kopsuhaiget, ühe suhkruhaige (tema saaks pankrease), kaks neeruhaiget, kolm peensoolevähi põdejat ja ühe maksahaige. Lisaks on võimalik siirata kaks silma sarvkesta, aorti, jalaveresooned kahele inimesele, nahka ja luuvähihaigetele toruluupreparaate.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099