Autor: Triin Tabur • 3. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roheline tuli embrüonaalsete tüvirakkude kliinilistele katsetele

Californias asuv biotehnoloogia firma Geron on Ameerika Ühendriikide toidu ja ravimite järelevalve ja litsenseerimisega tegelevalt valitsusagentuurilt (Food and Drug Administration) saanud loa läbi viia esimesed embrüonaalsete tüvirakkude inimteraapia kliinilised katsed maailmas.

Kuigi loodetest ja täiskasvanutest eraldatud tüvirakkude teraapiate kliinilisi katseid on varem korduvalt läbi viidud, on embrüonaalsete tüvirakkude põhised teraapiad paljulubavamad, kuivõrd embrüonaalseid tüvirakke on kergem kultiveerida ning diferentseerida pea ükskõik millise kehakoe rakuks, kirjutas teadusportaal Horisont.

Kavandatav teraapia viiakse läbi 8-10 tõsise selgroovigastusega patsiendil, kelle seljaajusse viiakse nädal kuni kaks pärast seljaaju vigastust oligodendrotsüütide eellasrakke. Oligodendrotsüüdid on kesknärvisüsteemi rakud, mis isoleerivad närvirakke ning võimaldavad seeläbi kiiremat närviimpulsside liikumist närvijätketes. Teraapia eesmärgiks pole luua uusi närvikontakte, vaid pigem toetada neid närvijuhteteid, mis vigastuse tagajärjel terveks jäid. Siirdatavad rakud saadakse eelnevalt embrüonaalsete tüvirakkude rakuliinidest, mille arengut suunatakse mitmesuguste kasvufaktoritega. Selle tagajärjel arenevad tüvirakud soovitud rakutüübiks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708