Autor: Triin Tabur • 8. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tüvirakke sea kõrvast ja üdist

Hiina teadlastel on korda läinud luua sea kõrvadest ja luuüdist tüvirakke. Tegemist on niinimetatud pluripotentsete tüvirakkudega, millest võib põhimõtteliselt saada kõiki neid rakutüüpe, mida sea kehas üldse leidub. Samasugused omadused on ka loote küljest võetavatel embrüonaalsetel tüvirakkudel.

Teadlased loodavad, et nende avastus aitab luua geenmuundatud sigu, kelle elundeid võiks inimesele siirata. Samuti on ehk lootust arendada sigu, kes oleks seagripile ja muudele haigustele vähem vastuvõtlikud, vahendas ERR.

Uurimistöö juht Lei Xiao Shanghai Biokeemia ja Rakubioloogia Instituudist ütles, et siga on inimesega nii vormilt kui ka talitluselt väga sarnane loomaliik, kelle organid on inimese omadega enam vähem sama mõõtu.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708