Autor: Violetta Riidas • 22. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liiga pikalt ühe koha peal istumine on tervisele kahjulik

Teadlased leiavad uusi tõendeid selle kohta, et ühe koha peal pikalt istumine on ebatervislik ka juhul, kui inimene tegeleb regulaarselt liikumisharrastustega.

Sellel nädalal ajakirjas British Journal of Sports Medicine ilmunud artikli kohaselt vaibub geenide, mis reguleerivad kehas glükoosi ja rasva taset, tegevus paaritunnise istumise järel.

Samuti eelmisel nädalal ajakirjas Circulation: Journal of the American Heart Assn. Sedastati, et iga televiisori ees veedetud tund seondub 18% võrra suurenenud riskiga surra südameveresoonkonnahaigustesse, 11% suurenenud riskiga surra enneaegselt ning 9% suurenenud riskiga surra vähki haigestumise tagajärjel. Televiisori vaatamise ja südameveresoonkonnahaigustesse suremise vahel eksisteeris side ka juhul, kui uuritavad ei olnud ülekaalulised või rasvunud, vaid tegelesid igapäevaselt liikumisega ja olid normaalkaalus.Rootsi liikumiseksperdid Karolinska Instituudist ning Rootsi spordi ja terviseteaduste koolist soovitasid inimestel tegeleda regulaarselt liikumisega, kuid oluline on liigutada kogu päeva jooksul. „Samaväärselt oluline, kui osalemine treeningutes, on kasutada treppe lifti asemel, teha 5 minutiline liikumispaus istuva töö puhul ning autoga sõitmise asemel poodi jalutada.“, ütlesid eksperdid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708