Autor: Siret Trull • 9. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastusravi areng jätkub

Noore erialana püüab taastusravi MASU tingimustes siiski otimistlikult oma positsiooni hoida. Kõigile on teada 2009. a kevadel toimunud ulatuslikud taastusravi statsionaarsed ravikärped, mis hakkasid oluliselt ohustama eriala reaalset toimimist nii kvaliteetse teenuse osutamisel kui ka järelkasvu tootmisel.

2009. a juhtis sotsiaalminister korduvalt tähelepanu sellele, et olmasolev taastusravi ei vasta vajadustele ja meedia kajastas tekkinud olukorda, kus taastusravi arengutempo ei ole enam korrelatsioonis teiste meditsiini erialade intensiivse arenguga. Taastusravi on aktiivravi liik, mis osutab teenust teistele aktiivravi erialadelele (neuroloogiale, ortopeedia, kardioloogia jne). Kuna tänapäeval suunatakse aktiivravis patsiente üha kiiremini järgmisesse etappi, siis statsionaarse taastusravi mahtude piiramine ohustab haigete adekvaatse raviprotsessi terviklikkust ja vähendab kvaliteetse ravi tulemust. Taastusravi vajadus sõltub Eestis ravi vajavate haigete arvust ja riigi ravi võimalustest, meditsiinierialade areng ja alanikkonna vananemisega kaasnevate haiguste arvu tõus eeldab pigem aga taastusravi vajaduse suurenemist.

Taastusravi vajadust ja võimalikku arengut on vajalik uurida, analüüsida ning dünaamiliselt planeerida. Selles võtmes toimus ka 21.01.10 töine ja tõhus nõupidamine Eesti Sotsiaalministeeriumis (edaspidi SM) SM terviseala asekantsleri Ivi Normeti juhtimisel Eesti Sotsiaalministeeriumi, Eesti Haigekassa esindajate, Eesti Taastusarstide Seltsi (edaspidi ETAS) juhatuse liikmete ja statsionaarset taastusravi osutavate asutuste esindajate osalusel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099