Autor: Violetta Riidas • 9. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peeter Jaanson: ükski ravim ei asenda head arsti

Jaansoni Psühhiaatriakeskuse arst Peeter Jaanson rääkis tänasel AstraZeneca ABC konverentsil kui oluline on arstil patsiendi usaldus võita.

Esmase psühhiaatrilise diagnoosiga patsiendid elavad harilikult läbi nii kergendust kui ka hirmu. Kergendust seetõttu, et nad on olnud vaevades ja ärevil märkimisväärselt kaua ning hirmul seetõttu, et nad ei tea, mida see diagnoos võiks neile tähendada, või mida ravi endaga kaasa toob.

Nad ei tea, kas nad veel jõuavad tagasi sellele teele, kust nad enne häire avaldumist tulid, kas neile määratud ravi töötab või ei. Ning kui töötab, mis hinda tuleb maksta potentsiaalselt ebameeldivate kõrvaltoimete näol. Nad ei tea, millised võivad olla pereliikmete, sõprade, kolleegide, tööandjate reaktsioonidKõige häirivam siiski on teadmatus, et kas neil esinev psühhoos depressioon, ärevus või sundnähud võivad korduda ja muutuda nende elu lahutamatuks osaks. Spetsiifika ning meetod või viis kuidas arst taolisi patsiendi hirmusid leevendab, on usalduse loomisel kriitilise tähendusega.Patsiendid ootavad, et nende arst leiaks nende jaoks piisavalt aega, et seletada häire olemust ning ravi võimalusi, konsulteeriks vajadusel teiste pereliikmetega, kaasaks neid raviprotsessi. Arstil on kriitiliselt tähtis kuulata, mis on patsiendil öelda. Sageli eelistavadki patsiendid posijaid, kuna neil on aega patsiendi kuulamiseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099