Autor: Kadi Heinsalu • 16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seagripi pandeemia saksa arsti kokkuvõttes

Saksa meditsiiniajakirja MMW autor dr med Horst Gross võttis seagripi teemalised materjalid kokku, et asjasse selgust tuua. Tema sõnul on üks peamisi küsimusi, kas sõltumatus oli garanteeritud.

Kas WHO otsused olid vastavate tööstuste poolt mõjutatud? See etteheide on eriti raske, kuid see pole tõendatud. Paljud kaitsesüstimiseksperdid olevat ka nende tööstuste palgalehtedel. Vaktsiinitootjatel oli seega võimalus WHO otsustesse sekkuda. WHO tõrjub sellised etteheited tagasi. WHO erinõunik Strassburgis Keiji Fukuda väidab nii: ”Ma usun, et elame maailmas, kus teadlased finantsallikaid peavad otsima mujalt. Neil on võimalus raha saada valitsuselt või teistest allikatest. Kas sellised eksperdid saavad head nõu anda? Ja! Jah ma usun et see on nii. Ma ei kahtle selles.Oleks vaja protseduure, et nende sõltumatust kontrollida ja ma usun et need on juba olemas.”

Uurimistulemuste jälgimine Strasburgis on näidanud selgelt,et see ongi WHO üks haavatavaid punkte. Järelpärimisele,kuidas WHO seda huvidekonflikti kontrollib ja kas on kindlad piirid, jääb WHO esindaja vastuse võlgu Vastuses on et tahetakse ekspertide privaatpiire kaitsta ja nende usaldusväärsust säilitada. Tagantjärele ei saa midagi tõendada. Paljud ajakirjad nõuavad oma autoritelt, et need oma publikatsioonides huvidekonfliktide olemasolu ära märgivad. Kas sama ei peaks kehtima ka WHO kohta? Kes ka püüaks leida tõendeid selle kohta et tööstus olevat mõjutanud WHO otsuseid, ei leia ta neid kusagilt. Samuti ei ole tõendeid, et tööstused oleks otsuste tegemisel mõjutanud kaitsesüstimisega tegelevaid ettevõtteid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099