Autor: Kadi Heinsalu • 30. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu kohus küsis Novo Nordiski reklaami asjus Euroopa Kohtust nõu

Tartu Ringkonnakohus esitas Euroopa Kohtule eelotsusetaotluse seoses ravimireklaami käsitleva direktiivi 2001/83/EÜ tõlgendamisega Novo Nordiski juhtumiga seoses.

Ringkonnakohus soovis teada, kuivõrd peavad ravimite väljakirjutamise õigusega isikutele suunatud reklaamid olema kooskõlas ravimi omaduste kokkuvõttes loetletud andmetega.

Kohtujurist (KJ) jõudis kõigepealt sarnaselt Eestiga seisukohale, et keelatud peaks olema reklaamis sellise teabe esitamine, mida pädevad asutused ei ole heaks kiitnud. Kohtujurist leidis samas, et andmeid, mis peaksid direktiivist tulenevalt kokkuvõttes sisalduma, kuid mida kokkuvõte ei sisalda, tuleks teatud juhtudel lubada reklaamis esitada, kui need kinnitavad või täpsustavad kokkuvõttes sisalduvat teavet. KJ rõhutab, et lubatavuse hindamine peaks käima juhtumipõhiselt. Lisaks jõudis KJ seisukohale, et teatud olukordades peaks olema lubatud ka sellise teabe avaldamine, mida direktiivis ei nõuta, kuid mis on sellegipoolest ravimi väljakirjutamise õigusega isikutele kasulik patsientidele sobivaima ravi otsimisel. KJ toob näiteks uuringud, mis annavad informatsiooni patsiendi ravimiga rahulolu kohta või ravimi eelistatud manustamisviiside kohta.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099