Autor: Triin Tabur • 16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtne veretest hoiatab südamehaiguste ohu eest

Kahjustatud südame lihasrakkudest vabaneb valku nimega troponiin T. Seda ainet uuritakse tavaliselt rindkere valuga inimeste sattumisel erakorralise meditsiini osakonda, et kinnitada või välistada müokardi infarkti diagnoosi.

Ajakirjas Journal of the American Medical Association avaldatud töös näidati, et kõrge tundlikkusega troponiin T veretesti abil on võimalik üles leida südamekahjustused juba aastaid enne, kui ilmnevad vastavad sümptomid ning seda analüüsi võiks tulevikus rakendada südameprobleemide sõeluuringutes, kirjutas teadus.err.ee.

Troponiin T ilmub inimese verre väga madalates tasemetes juba aastaid enne tõsiste südameprobleemide avaldumist, andes nii märku, et süda kannatab stressi all. Uuringu käigus analüüsiti kõrge tundlikkusega testiga tuhandete inimeste vere troponiin T taset. Valgu olemasolu määrati igal neljandal 30-65 aastasel ning 2/3 üle 65 aasta vanustel inimestel. Need, kel verest vastav valk tuvastati, omasid oluliselt kõrgenenud südamekahjustuste või surma riski. Mida kõrgem troponiin T tase verest määrati, seda suuremaks osutus ka surma risk, isegi siis, kui inimestel ei olnud mingeid teadaolevaid riskitegureid. Kõrgeima valgu tasandiga osalejatest suri 6,5 aasta pikkuse uuringuperioodi jooksul 28%, madalaima troponiin T tasemega uuritutest vaid 2%.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099