Autor: Triin Tabur • 24. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avastati loote ja täiskasvanu immuunsuse tekke erinevused

UCSF teadlased on esmakordselt kirjeldanud inimloote immuunsüsteemi tekkimis- ja toimimismehhanisme. Tuleb välja, et loote immuunsüsteem on hoopis teine kui täiskasvanud inimese immuunsus. See pigem talub ümbritsevast keskkonnast pärit võõraineid kui võitleb nende vastu.

Avastus võib aidata paremini mõista, kuidas vastsündinud reageerivad nii infektsioonidele kui ka vaktsiinidele. Samuti võib see avastus lahendada mõistatuse, miks paljude HIV-positiivsete emade lapsed pole viirusega enne sündi nakatunud, kirjutas teadus.err.ee.

Seni oldi arvamusel, et imikute immuunsüsteem on lihtsalt täiskasvanud inimese immunsüsteemi väljaarenemata vorm, mis reageerib erinevalt, sest pole veel piisavalt kokku puutunud ümbritsevast keskkonnast pärinevate võõrainetega. Arvati, et loote immuunsüsteem ei tunne “võõraid” ära, sest ta ei reageeri neile. Kuid tegelikult tunnevad need loote immuunsüsteemi rakud väga hästi “võõrad” ära, lihtsalt nende ründamise asemel nad tolereerivad neid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099