Autor: Triin Tabur • 7. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enneaegse sünni riski võimalik tuvastada veretesti abil

Kuni siiani ei olnud naisel mingeid võimalusi hinnata enneaegse sünnitamise riski. Vastavalt Brigham Young`i Ülikooli teadlaste uuringule näitab raseduse teisel trimestril võetud lihtne veretest 80 %-lise tõenäosusega, kas beebi kiirustab siia ilma tulekuga või ootab ta emaüsas õige tähtaja ära, vahendas teadus.err.ee.

Antud lähenemine hindab kvantitatiivselt naise veres olevaid kindlaid peptiide ja väikesi proteiine, mille tasemed erinevad sõltuvalt raseduse komplikatsioonidest. Uuringutega alustati juba 2002. aastal ning nüüd on näha esimesi töövilju. Leitud on kolm uut peptiidset biomarkerit, mis kombineerituna mõnede teiste valkudega võivad näidata enneaegse sünnituse kõrget riski. Seda kõike saab uurida, kasutades 24 nädalast loodet kandva ema verd.

Teadlased uurisid vastavat metoodikat, analüüsides 80 õigeaegselt lapse ilmale toonud ja 80 enneaegselt sünnitanud ema vereproove. Teadmine, et enneaegse sünni risk on kõrge, on naise elu planeerimise seisukohast oluline. Hormoonravi võib seejuures aidata beebidel emakasse jääda veidi kauemaks. Kui enneaegsete laste puhul õnnestub rasedust pikendada ka 1-2 nädala võrra, on see ellujäävate beebide arvukuse suurendamiseks ja nende tervisliku olukorra parandamiseks äärmiselt oluline.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099