Autor: Triin Tabur • 8. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolibakteri uus tüvi eriti ohtlik naistele

Uus agressiivne kolibakter on antibiootikumide suhtes resistentne ning nakatab peamiselt täiskasvanud naisi, kirjutas Novaator.

Praegune kolibakteripuhang on erakordne, sest nakatujateks on täiskasvanud. Sellise levikumustri põhjus pole teada. Võimalik, et konkreetne tüvi ei nakatagi lapsi. Samuti ei saa välistada, et mikroob levib toiduainetega, mida lapsed meelsasti ei söö. Lisaks on nakatujate hulgas tavatult suur hulk naisi, ka selle iseärasuse põhjuseid ei tea keegi.

Molekulaarbioloogid tegid juuni alguses kindlaks O104:H4 genoomi järjestuse. Uus tüvi on tekkinud kahest varasemalt teadaolevast bakteritüvest ning temas kombineeruvad eellaste haigusttekitavad võimed eriti õelal kombel. Mikroobid toodavad toksiine, mis tekitavad lisaks ägedale kõhulahtisusele veresoontes trombe, lagundavad punaseid vereliblesid ning võivad kahjustada neere ja närvisüsteemi. Lisaks on bakter antibiootikumidele resistentne. Veel hullem, kui kasutada mikroobide rakuseina lõhkuvaid ravimeid, vabaneb inimese kehasse veel rohkem mürgiseid aineid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099