Punase liha söömine suurendab diabeediriski

Vorsti söömisest on
seni soovitatud loobuda, kuna see sisaldab suurtes kogustes rasva,
soola ja nitraate. Pikaajalisest uuringust aga selgus, et ka töötlemata punase
liha tarbimine on tervisele sama kahjulik, vahendab Tarbija24 Focus.de'd.

USA teadlased tegid pikaajaliste uuringute põhjal kindlaks, et punase liha tarbimine suurendab riski haigestuda suhkrutõppe ehk diabeeti, olenemata sellest, kas see on toores, praetud või muudmoodi töödeldud. Luubi alla võeti pea pool miljonit inimest ja nende toitumisharjumused.

«Meie uurimus tõestab selgelt, et nii töödeldud kui ka töötlemata punase liha tarbimine soodustab haigestumist teise tüübi diabeeti,» rääkis Harvardi Ülikooli Rahvatervise Kooli (Harvard School of Public Health) toitumisteadlane An Pan. Ilmnes, et juba 100- grammine lihalõik päevas suurendab diabeediriski viiendiku võrra.

Harvardi teadlaste sõnul on maailmas üle 360 miljoni diabeedihaige. Enamik neist kannatab teise tüübi suhkrutõve all, tuntud ka kui vanadusdiabeedi nime all. Riskifaktoriteks peetakse ülekaalu, liikumisvaegust ja ebatervislikku toitumist.

Teadlased soovitavad tungivalt punase liha tarbimist vähendada ning nii tihti kui võimalik igasuguste vorsti- ja singitoodete asemel pähkleid, täisteraviljatooteid ja kala süüa. Kahjulikuks peetakse nii sea-, lamba- kui ka veiseliha. Valget linnuliha seni veel kritiseeritud pole.


Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.