Autor: Violetta Riidas • 30. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabad radikaalid on vajalikud isu pärssimiseks

Kuigi ülekaaluliste ja rasvunud inimeste arv kasvab üle terve maailma jõudsasti, on ütlus “hea isu on hea tervis” omamoodi kinnituse saanud.

Yale’i meditsiinikooli teadlased leidsid nälja ja küllastustunde ajuringeid uurides, et mehhanism, mis hoiab kontrolli all vabade radikaalide taseme organismis, on peamiseks isu tõstjaks liigsöömisest tingitud rasvumise korral. Vabu radikaale on varem seostatud ennekõike vananemisprotsesside ja koekahjustuste tekkega, vahendas ERR Teadusuudised Science Dailyt.

Uurimisgrupp eesotsas Sabrina Dianoga leidis, et vabade radikaalide taseme tõus hüpotaalamuses pärsib otseselt või kaudselt söögiisu rasvunud hiirtel, aktiveerides küllastustunnet tekitavad melanokortiini neuronid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099