Autor: Triin Tabur • 29. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Britid loodavad kümnendi pärast kasutusele võtta laboris kasvatatud vere

Teadlaste hinnangul võiks juba paari aasta pärast katsetada inimese peal tüvirakkudest kasvatatud kunstlikku verd. Laboris toodetud naturaalse vere asendus võib sel juhul rutiinsete vereülekannete jaoks kättesaadavaks muutuda juba kümne aasta pärast, kirjutas ERRi teadusportaal.

Teadlased usuvad, et see saavutus toob läbimurde igikestvasse probleemi vereülekannete puhul – doonorite puudusesse. Kunstlikult kasvatatud veri aitaks vältida haiglates defitsiidi teket ning päästa paljusid elusid suurte õnnetuste ja sõdade korral, mil nõudlus vereülekande järele ületab pakkumise.

Inimese loodud veri oleks vaba igasugustest infektsioonidest, mis kahandavad naturaalseid verevarusid märgatavalt. Samuti võiks laboris toodetud verd üle kanda peaaegu kõikidele patsientidele, hoolimata nende veregrupist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099