Ravimiseadus on muutmisel

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel on
lähiajal plaanis ravimiseaduse muutmine, kuid seda teistel põhjustel kui
ravimite poodi lubamine. Plaanitavad muudatused on seotud ühe Euroopa Liidu
direktiivi ülevõtmisega, samuti on arutluse all e-apteegi seadustamine.

Ravimitootjate liidu pingutused algatada just praegu diskussiooni ka ravimite, sh suitsetamisvastaste vahendite poes müümise idee ümber annavad tunnistust firmade lootusest, et ehk võetakse nendegi soov seaduse muutmisel arvesse, kirjutab Tarbija24.

Tervise Arengu Instituudi suitsetamisest loobumise nõustaja Tiiu Härm on üldiselt suitsetamisvastaste vahendite poemüügi idee poolt, kuid näeb selles ka ohtusid. Härm tõdes, et vastavad plaastrid ja nätsud võiksid olla kergemini kättesaadavad. Nii saaks inimene, kes on loobumisotsuse teinud, kiiresti soetada plaastrid või nätsud ja nende otsa lõppedes kohe uued osta, sest ravi on pikaajaline ja pidev.

Kuid on ka üks «aga». «Kuna suitsetamine on sõltuvushaigus, siis eeldab sellest lahtisaamine ikkagi tervishoiutöötaja nõustamist. Ka apteekrid on selleks koolitatud ja pädevad esmatasandil nõu andma,» märkis Härm.

Samas oleks nikotiiniplaastrid ja -nätsud poes, kohe kassa kõrval sigarettidega kõrvuti Härmi sõnul hea lahendus, sest siis võib nii mõnigi suitsetaja teha impulssotsuse loobumise kasuks. Samas hoiatas ta, et ka suitsetamisvastaste vahendite pikaajaline kasutamine on sõltuvus. Näiteks on nõustamiskabinetti tulnud noormees, kes oli nikotiininätse närinud juba kaks aastat, ka on rasedad tahtnud nikotiininätse osta.

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.