Autor: Violetta Riidas • 17. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandikus apteekides polnud piirhinnast odavamaid ravimeid

Odavamate ravimite kättesaadavuse parandamiseks pöörati üldapteekide järelevalves jätkuvalt tähelepanu piirhinnast odavama või piirhinnaga võrdse hinnaga ravimite müügilolekule, teatas ravimiamet.

Piirhinnaaluste ravimite kättesaadavust kontrolliti kõikides inspekteeritud apteekides (170 apteegis). Neist 74-s apteegis ei olnud kontrollitud toimeainete osas müügil ühte või mitut piirhinnaalust ravimit (keskmiselt teostati ühes apteegis kontroll 12 toimeaine osas ning keskmiselt puudus 2 piirhinnaalust ravimit). Järelevalve tulemusena võib märkida, et odavamate ravimite kättesaadavus kodanikele on oluliselt paranenud võrreldes 2010. aastaga, kui piirhinnaaluste ravimite kättesaadavuse üle hakati teostama süstemaatilist kontrolli. Enamikes apteekides on juurutatud süsteem, et tagada piirhinnaaluse ravimi müügilolek.

Sagedaseimad rikkumised apteekides olidki seotud piirhinnaaluste ravimite müügilt puudumisega. Üksikuid rikkumisi esines ka ravimite valmistamisel, kontrollimisel ja valmistamise dokumenteerimisel. Näiteks selgus järelevalve käigus, et ravimi valmistamine ei ole nõuetekohaselt dokumenteeritud, apteek ei teostanud tooraine organoleptilist kontrollimist või apteegis valmistatud ravimite kontrollimise dokumenteerimine oli pealiskaudne ning valmistatud ravimeid ei saadetud regulaarselt kontrolliks Ravimiameti laborisse. Samuti esines puudusi ravimite arvestuse pidamisel. Nii selgus, et psühhotroopsete ainete jäägid olid iga kuu lõpus kontrollimata ja dokumenteerimata või arvestuse pidamisel esines ebatäpsusi. Puudusi ilmnes ka kõlbmatute ravimite hävitamise korraldamisel, kui ohtlikud ja tavajäätmed jäeti eraldamata, ravimeid anti hävitamiseks üle vastavat tegevusluba mitteomavale ettevõttele, käibelt kõrvaldatud ravimite arvestust ei peetud või ei peetud nõutavate andmetega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099