Autor: Siret Trull • 16. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks on Eestile vaja tipptasemel taastusravi?

Eestile on vaja kvaliteetset taastusravi selleks, et eelkõige Eesti Vabariigi kodanikud saaksid pärast haigestumist või muud õnnetut juhtumist võimalikult kiiresti võimalikult suure iseseisvuse ja sõltumatuse kõrvalisest abist. Sealjuures on oluline, et taastusravi protsess oleks intensiivne ja selle kestus optimaalne, püstitatud eesmärgid selgelt mõõdetavad ja saavutatavad, kirjutab SA Haapsalu Neuroloogiline Rehabilitatsioonikeskuse juhatuse esimees Priit Eelmäe.

Taastusravi iseenesest on multidistsiplinaarne, selles osalevad mitmed erineva ettevalmistusega spetsialistid. Keskseks tegelaseks on patsient. Teenuseid osutatakse väga erinevates olukordades, näiteks ambulatoorselt ja statsionaarselt.

Selleks, et teemat pisutki avada on oluline määratleda, mida peetakse silmas" tipptasemel taastusravi" all. Võimalusi tõlgendusteks on mitmeid: 1) raviasutus omab multidistsiplinaarset ja välja õppinud meeskonda; 2) ruumid ja töökeskkond on väga hästi välja arendatud konkreetsete teenuste osutamise profiilile; 3) kasutatakse suurel hulgal tipptehnoloogilist aparatuuri; 4) kasutatava aparatuuri hõivatus on võimalikult suur; 5) ravijärjekorrad on lühikesed; 6) ravijuhu maksumus on võimalikult odav; 7) patsientide rahulolu osutatud teenustega on suur; 8) raviasutuse majandusnäitajad on positiivsed, 9) osutatud ravi aluseks on tunnustatud ravijuhised, 10) osutatud tegevused on patsiendikesksed,  11) igapäevase ravitegevuse osutamise kogemust rakendatakse arendustegevuses  jne. Ammendava loetelu tekitamine on keeruline ja sõltub oluliselt millisest vaatepunktist teemale läheneda. Kõik eelpool kirjeldatud ja ka kirjeldamata jäänud indikaatorid "tipptasemel taastusravi" vähemal või suuremal määral iseloomustavad. Elanikkonna jaoks on tõenäoliselt tipptasemel taastusravi see, kui elukoha järgselt on võimalik saada lühikese ooteajaga selgelt määratletud kvaliteedinõuetele vastavaid taastusravi teenuseid ehk siis esmatasandi taastusravi teenuseid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099