Autor: Siret Trull • 18. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neljapäeval oli Euroopa patsientide õiguste päev

Seoses tänase Euroopa patsientide õiguste päevaga juhib Eesti Patsientide Esindusühing (EPE) tähelepanu inimkapitali suurema väärtustamise vajadusele Eestis. Kõigile abivajajatele tuleb tagada piisav ja inimväärikust säilitada võimaldav toetus tervisekahjustuste korral ning õigeaegne arstiabi kättesaadavus, teatas ühing pressiteates.

Eestis on küll üks Euroopa kulutõhusamaid ehk kõige odavamalt tasustatud teenust pakkuvaid  ravikindlustussüsteeme, mis tähendab aga patsientidele suurimaid omaosalusi tervishoius ja seetõttu jääb paljudele alla keskmise sissetulekuga inimestele õigeaegne arstiabi kättesaamatuks. Eriti nähtavaks saab ebaühtlane raviteenuste hind Euroopas pärast Euroopa Nõukogu piiriüleste patsiendiõiguste direktiivi jõustumist tänavu oktoobris, sest eestlastele on paljude EL riikide tervishoiuteenused üle jõu käivalt kallid ning välisriigis saadud haiglaravi võib inimese viia mitmeks aastaks võlaseisu või vaesusesse.

Ka Eesti seadustes masu ajal tehtud muudatused on tinginud pikaajalise haiguskuluga patsientide vaesumise, nagu näiteks ravikindlustuse seadusesse sisse viidud pealtnäha süütu muudatus, mis on tegelikkuses kaasa toonud töövõimetusrahade olulise kahanemise näiteks vähihaigetel ja teistel pikemalt töövõimetuslehel viibima pidanud isikutel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099