Autor: Siret Trull • 7. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimitootjaile jääb väheks seadusega seatud piiridest

Euroopa Ravimitootjate Assotsiatsioon on otsustanud, et alates 2015. aastast tuleb avalikustada kõik tasud, mida ravimitootjad maksavad arstidele. Siia hulka kuuluvad konsultatsioonitasud, erinevad erialalised ekspertiisid, ravimi­uuringud jne. Tõenäoliselt on tegu esimese korraga, kui erasektor ise otsustab läbipaistvuse ja usalduse suurendamiseks avalikustada sisuliselt palga, kirjutab Eesti Ravimitootjate Liidu juht Riho Tapfer Äripäevas.

See on üks näide, kus ravimitootjad ise on seadnud endale piirangud, mis on rangemad kui seadus. Ei juhtu kuigi sageli, et mingis majandusvaldkonnas tegutsejad nii käituvad. Eriti veel valdkonnas, mida seadus juba niigi väga täpselt ja kindla käega reguleerib. Miks siis on ravimitootjad liitunud eetikakoodeksiga, mille üle-euroopalised põhimõtted tunduvad piiravatena?

Ravimite tootmine on ilmselt kõige üleilmastunum ettevõtluse liik üldse - valdav osa tootjaid kuulub maailma suuremate ettevõtete hulka, olles esindatud paljudes riikides ja noteeritud suurematel börsidel. Kusjuures enamikus riikides turustatakse samu ravimeid ja ühe kontserni nn ravimi tooteportfellis ei pruugi olla arvuliselt üldse suur valik. Ärilises mõttes suured panused võivad olla tehtud ainult mõnele üksikule väga olulisele, vahest ka läbimurdelisele ravimile, mille õnnestumine või ebaõnnestumine on määrava tähtsusega. Igasuguse väiksemagi eksimuse, valearvestuse või, veel hullem, sobingu ilmsikstulek viiks suure tõenäosusega krahhini mitte üksnes ettevõtte, vaid mõjuks laastavalt ka kogu sektori usaldusväärsusele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099