10. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kopsakas dividendivõtt näitab mõtteviisi muutust

Rahandusministeerium teatas sel nädalal, et eraettevõtted maksid mullu pea poole rohkem dividende kui 2012. aastal. Huvitav asjaolu on ka see, et dividendivõtjate hulgas oli väga suur osakaal nendel ettevõtetel, kes maksid dividende esimest korda viimase viie aasta jooksul, seisab Äripäeva tänases juhtkirjas. 

Äripäeva hinnangul on see selge märk, et ettevõtjad tunnevad oma jalgealust järjest kindlamana. Masuaastate pidev püksirihma pingutamine ja kartus firmasse vaikselt kogunevat raha puutuda tüütab lõpuks ära, elada tahaks ka ju. Majandus stabiliseerub ning väljavaated rahulikumale ja priskemale homsele paistavad aina reaalsemad. Miks siis mitte lõpuks ometi ka veidi kulutada, minna ümbermaailmareisile, soetada kinnisvara Hispaanias või teha heategevust.

Investeerimiseks võib nappida ideid. Teisest küljest on ohter dividendide võtmine märk ka sellest, et ei osata või taheta hetkel enam investeerida. Justkui oleks otsa saanud ideed või on osa kartusest kes-teab-mida toova homse ees siiski veel alles ja seetõttu ei juleta laieneda. Loodetavasti on tegu siiski omalaadse hingetõmbehetkega ettevõtjate jaoks ja suure tõenäosusega järgmistel aastatel nii palju raha enam firmadest välja ei võeta, vaid leitakse koht, kus see raha uuesti ja uut raha tegema panna. Sestap peab riik ühtlasi arvestama, et kui mullu kasvas juriidilise isiku tulumaksu laekumine riigikassasse pea 30 protsenti, siis edaspidi nii kopsaka kasvu jätkumisele kindel olla ei saa.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099