Autor: Siret Trull • 12. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leht: Maidani peaarst Olga sobiks Ukraina presidendiks 

Avalikkuse ette lekkinud Eesti välisministri Urmas Paeti ja Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni telefonivestluses mainib Paet mitu korda oma Kiievi infoallikana Olgat. Kes on see salapärane naine?

Olga Bogomolets (47) ühines Maidani liikumisega vahetult pärast seda, kui oli laiali aetud esimene, üliõpilaste algatatud väljaastumine Janukovõtši režiimi vastu. Ta organiseeris Kiievi peaväljakul haavatute rehabilitatsiooni koordineerimiskeskuse, mis kogus andmeid aktsioonide käigus kannatanute kohta ja andis välitingimustes esimest arstiabi. Selles keskuses töötas sadu vabatahtlikke kiirabiarste, traumatolooge, kirurge, ajukirurge, medõdesid. Kuigi püüti tegutseda võimalikult steriilselt, ei õnnestunud välitingimustes seda põhimõtet alati järgida. Puudust tunti nii arstimitest kui ka verest, kuid seda laadi üleskutsetele vastas tuhandeid inimesi, kes tõid oma kodustest varudest ravimeid ja loovutasid verd.

 Olga Bogomolets oli see, kes Maidanil tegutsedes andis ajakirjandusele informatsiooni haavatute ja hukkunute kohta. Samuti suhtles ta nii Ukraina kui ka välisriikide poliitikute, ühiskonnategelaste ja ametiisikutega ning informeeris neid viimastest suundumustest Maidanil, asetades pearõhu meditsiiniprobleemidele. Tema mitteametlikuks ametinimetuseks oli Maidani meditsiinikoordinaator, aga tavaliselt kutsuti teda lihtsalt Maidani peaarstiks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099