Autor: Violetta Riidas • 11. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Füsioterapeudid: inimesed eksperimenteerivad teadmatusest oma tervisega

Kinesioteiping on viimastel aastatel Eesti tervishoiu- ja rehabilitatsioonispetsialistide hulgas aina populaarsemaks teraapiavormiks muutunud. Paljudel spordivõistlustel võime näha sportlasi kenad värvilised ribad kehale kinnitatud, oma sooritusi tegemas. Ka Eestis on seda meetodit kasutatud juba aastaid, kuid see eeldab korralikku väljaõpet ja eelnevaid meditsiinilisi teadmisi, kirjutavad terapeudid Hille Maas ja Pille-Riika Lepik, kirjutas Tarbija24. 

Kahjuks on mingil moel Eestis valla päästetud kampaania «Kõik teipima!» ning leidub mitmeid spetsialiste, kes ebaprofessionaalselt kutsuvad üles tavainimesi ostma apteekidest/ spordipoodidest kinesioteibi tooteid ja ise neid paigaldama karbis sisalduvate jooniste järgi. Iga inimese tervis on tema oma kätes ja kedagi ei saa keelata oma tervisega katsetusi tegemast. 

Professionaalsete füsioterapeutidena oleme kahjuks iga päev sunnitud silmitsi seisma tõsiasjaga, et omale ise teibi paigaldanud inimesed on kaotanud usu sellesse metoodikasse, kuna «see ei toimi minu peal». Küsimus ei ole aga selles, et kinesioteip ei suudaks inimese lihasvaevusi parandada, vaid asjaolus, et omale ise teibi paigaldanud inimesel puuduvad oskused liikumisfunktsioonide ja haigusseisundite hindamiseks ning seega on vähetõenäoline, et saavutatakse soovitud tulemus (valu vähenemine, liigutusulatuse paranemine). Vastupidi, ilma kliiniliste teadmisteta paigaldatud teip võib suurendada valuaistingut või laiendada turset/ verevalumit, rääkimata sünnimärkide vohamisele stimuleerimisest või kasvajaliste seisundite aktiveerimisest. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099