Autor: Violetta Riidas • 13. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Emakamüoomi ravi  kogemusest

Emaka fibroidkasvajad on naissuguelundkonna kõige sagedasemad healoomulised soliidtuumorid, mis võivad esineda 20–25%-l fertiilses eas naistest. Nende kasvajate ravist kirjutas Meditsiiniuudistes TÜ Kliinikumi naistekliiniku günekoloogia osakonna juhataja Ülle Kadastik.

Esmya® 5 mg tablett, mis sisaldab ulipristaalatsetaati (UPA), on oma ravimirühmas esimene suukaudse toimega selektiivne progesterooniretseptori modulaator, mis mõjutab emakamüoomi. Olenevalt sihtkoest ja progesterooni retseptorite puudumisest või olemasolust on toime kas agonistlik või antagonistlik.

Müoomisõlmede tekke patogeneesis mängivad suurt osa suguhormoonid ja nende koostöö. On leitud, et müoomikoes on kõrgem progesterooni retseptorite kontsentratsioon kui mujal emakas ja sellest ka uue preparaadi mõju müoomisõlmedele.  UPA blokeerib pöörduvalt sihtkoes olevaid progesterooni retseptoreid, millega pärsib kasvu ja kahandab müoomisõlmede mahtu. Euroopa Komisjoni heakskiit Esmya kasutamiseks emaka müoomide ravis põhineb laiaulatuslike prekliiniliste andmete, kvaliteediandmete ja kliiniliste andmete hindamisel, mis hõlmas 498-t Esmya®-ga ravitud uuritavat, ning andmeid kolmest III faasi kliinilistest uuringust PEARL I; II jaIII. Viimane neist on veel publitseerimata, kuid tulemused on paljutõotavad. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099