Autor: Kadi Heinsalu • 17. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis on diagnoositud ka haruldane E-hepatiit

Eesti seafarmides on levimas E-hepatiit ning viiruse antikehi avastati koguni ligi 62 protsendil proovidest. 2012. aastal diagnoositi Eestis ka esmakordselt E-hepatiiti haigestumine.

"See juhtum ei olnud seotud reisimisega," rääkis Tartu Ülikooli kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse direktor Matti Maimets. Kui seni arvati, et E-hepatiit levib peamiselt Aasias ja Aafrikas, siis viimasel ajal on teadlased leidnud, et E-hepatiiti esineb arenenud maailmas rohkem kui arvati.

"Sageli on nii, et haigus põetakse läbi ilma kliiniliste nähtudeta ja kunagi hiljem saab antikehade järgi öelda, millega oli tegu," rääkis Maimets. Eesti esimese E-hepatiidi juhtumi puhul oli aga tegu ägeda vormiga ning ainsana leiti just selle haiguse antikehad. Maimetsa sõnul sarnaneb E-hepatiidi haiguspilt A-hepatiidi omale. "Esmalt kaob söögiisu, kõht hakkab valutama, uriin läheb tumedamaks ja inimene läheb kollaseks," kirjeldas arst. Ta lisas, et kõigil haigestunutel ei pruugi sellist kliinilist pilti olla. Kui muidu sarnaneb E-hepatiit tavalisele kollatõvele, siis ainsa erinevusena toob Maimets välja, et E-hepatiit on eriti ohtlik rasedatele, kelle seas on suremus väga suur. "Miks see nii on, ei teata," lisas ta. Nii A- kui ka B-hepatiit n-ö süüakse või juuakse sisse.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099