Autor: Siret Trull • 3. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peenosakesed nõuavad Eestis sadu inimelusid

Inimtegevuse läbi õhku paisatud nanoosakesed ohustavad inimeste tervist. Isegi Eestis, kus õhk maailma kontekstis võrdlemisi puhas on. TÜ keskkonnatervishoiu dotsendi Hans Orru sõnul hukkub aastas peenosakeste tõttu enneaegselt endiselt sadu inimesi, kuigi õhukvaliteet on viimastel aastatel oluliselt paranenud.

„Need osakesed on erinevat päritolu, nad võivad olla inimese tekitatud, näiteks põlemisprotsessides, nad võivad tulla autokummide-naastrehvide kulumisest, nad võivad tulla diiselmootorist, võivad tulla ahikütte korstnast ja nad võivad tulla ka loodusest, näiteks metsatulekahjud, vulkaanipursked“ loetles Orru saates „Labor" ohtlike peenosakeste allikaid. Maailmas on dotsendi sõnul tehtud väga palju uuringuid, kus on näidatud, et need omavad tervisele kahjulikku mõju. Selle ulatus sõltub nii osakeste keemilisest koostisest kui suurusest, vahendasid ERR teadusuudised.

  Peenosakesed tekitavad põhiliselt kahte haigusgruppi kuuluvaid probleeme. Lisaks kõrgenevale hingamisteede haiguste riskile mõjutavad need ka südameveresoonkonna tööd. „Eriti, kui me räägime nanomõõdus ultrapeenosakestest, mis on väga väikesed ja lähevad meie vereringesse ja sealt kaudu mõjutavad meie südameveresoonkonda,“ lisas Orru. Suuremad, umbes mikromeetrise läbimõõduga osakesed põhjustavad seevastu rohkem hingamisteede haigusi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099