Autor: Siret Trull • 3. juuni 2014
Ainult tellijatele

Peenosakesed nõuavad Eestis sadu inimelusid

Inimtegevuse läbi õhku paisatud nanoosakesed ohustavad inimeste tervist. Isegi Eestis, kus õhk maailma kontekstis võrdlemisi puhas on. TÜ keskkonnatervishoiu dotsendi Hans Orru sõnul hukkub aastas peenosakeste tõttu enneaegselt endiselt sadu inimesi, kuigi õhukvaliteet on viimastel aastatel oluliselt paranenud.

„Need osakesed on erinevat päritolu, nad võivad olla inimese tekitatud, näiteks põlemisprotsessides, nad võivad tulla autokummide-naastrehvide kulumisest, nad võivad tulla diiselmootorist, võivad tulla ahikütte korstnast ja nad võivad tulla ka loodusest, näiteks metsatulekahjud, vulkaanipursked“ loetles Orru saates „Labor" ohtlike peenosakeste allikaid. Maailmas on dotsendi sõnul tehtud väga palju uuringuid, kus on näidatud, et need omavad tervisele kahjulikku mõju. Selle ulatus sõltub nii osakeste keemilisest koostisest kui suurusest, vahendasid ERR teadusuudised.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708