Autor: Kadi Heinsalu • 12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Joodi ületarbimine teeb Soomes arstidele muret

Internetis levivad valesoovitused jooditablettide osas panevad arste muretsema, kirjutab Soome arstide leht Mediuutiset. Kilpnäärme ületalitus, mis sellest tekkida võib, on raskesti ohjatav haigus.

Endokrinoloogid on murelikud, et netis levivad soovitused võtta joodi isegi mitukümmend korda suuremas koguses kui ametlikud soovitused lubavad. Põhjendused on kaalukad. Ühes artiklis näiteks mainitakse, et jaapanlannad saavad sada korda rohkem joodi kui Euroopa naised ja see võib olla seotud neil väiksema rinnavähi esinemissagedusega.

Jooditarbimine võib aga tuua kaasa kilpnäärme üle- või alatalituse, millest ületalitus on väga raskesti ohjatav haigus. "Meil Soomes ei ole suurt joodipuudust. Inimesed üldiselt teavad seda, et jood lisatakse soolale. Harva teatakse seda, et joodi lisatakse ka loomasööta. Sedakaudu saab joodi ka kanamunadest ja piimatoodetest," rääkis Husi (Soome haiglapiirkond, toim) endokrinoloogiakliiniku ülemarst Camilla Schalin-Jäntti.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708