Autor: Siret Trull • 28. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Levonorgestreel ja ulipristaal sobivad „hädaabi“ kontratseptiivina kasutamiseks kõigile naistele

Euroopa Ravimiamet hindas „hädaabi“ kontratseptiivide (nn SOS-pillide) levonorgestreeli ja ulipristaali efektiivsuse võimalikku langust suurema kehakaaluga naiste hulgas. Inimravimite Komitee (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) soovitusel võivad edaspidigi neid ravimeid kasutada kõik naised, sõltumata kehakaalust, sest neist saadav võimalik kasu ületab eeldatavad riskid, teatas ravimiamet.

2013. aasta novembris täiendati kahe kliinilise uuringu tulemuste alusel ühe levonorgestreeli sisaldava „hädaabi“ kontratseptiivi (Norlevo) ravimiinfot hoiatusega, et üle 75 kg kehakaaluga naistel on ravimi efektiivsus väiksem ning üle 80 kg kehakaaluga naistel ravim ei toimi. Seejärel alustati üle-euroopalist efektiivsusandmete hindamist, et saada aru, kas sarnane hoiatus tuleks lisada ka teiste levonorgestreeli või ulipristaali sisaldavate „hädaabi“ kontratseptiivide ravimiinfodesse.

Kõigi „hädaabi“ kontratseptiivide efektiivsuse kohta olemasolevate andmete hindamisel jõudis CHMP otsusele, et ei saa kindlalt väita, nagu oleks suurema kehakaaluga naistel raseduse vältimise efektiivsus nende ravimite kasutamisel vähenenud. Levonorgestreeli sisaldavate ravimitega tehtud kliinilistest uuringutest mõned näitasid efektiivsuse vähenemist, teiste uuringute puhul sellist trendi ei täheldatud. Kuigi ka ulipristaaliga läbi viidud kliinilistest uuringutest mõned viitasid võimalikule efektiivsuse vähenemisele, siis CHMP hinnangul on andmeid liiga vähe ning need ei ole piisavalt täpsed, et teha kindlaid järeldusi efektiivsuse vähenemise kohta. CHMP soovitusel lisatakse mainitud kliiniliste uuringute tulemused „hädaabi“ kontratseptiivide ravimiinfodesse, samas Norlevo ravimiinfost eemaldatakse praegused väited kehakaalu mõjust ravimi efektiivsusele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099