Soome naised sünnitavad aina enam kiirabiautos

Soome riikliku poliitikaga suletud sünnitusosakonnad on tinginud selle, et üha enam naisi sünnitab kiirabiautos teel haiglasse, vahendas tarbija24.

Helsingin Sanomat kirjutab, et viimastel aastatel on Soomes sünnitushaiglaid aina vähemaks jäänud. Riikliku kava kohaselt suletakse kõik sünnitusosakonnad, kus on vähem kui 1000 sünnitust aastas. See puudutab praegusel hetkel kuut Soome 27st sünnitusosakonnast.

Soome sünnitusosakondade sulgemislaine tõttu on teel haiglasse sünnitamine tõusnud 20 protsenti - 58 000st lapsest 150 sündisid möödunud aastal kiirabiautos.

Ajalehes räägitakse ühe sellise sünnituse läbi teinud ema Heidi Moilaneniga, kelle poeg sündis bensiinijaama parklasse pargitud kiirabiautos, 30 kilomeetrit Oulu ülikooli kliinikumist. Moilaneni teekonna kogupikkus kodust sünnitusosakonda oli 230 kilomeetrit.

Hoolimata murettekitavatest trendidest kaitseb Soome tervishoiuinstituut plaani väiksemad haiglad sulgeda. «Väikestes osakondades, mis ei tööta ööpäevaringselt, esineb sünnitusel statistiliselt rohkem surmajuhtumeid. Sündide kokkutoomine suurematesse haiglatesse päästab kaks kuni kolm last aastas,» ütles instituudi kõneisik ajalehele.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.