Kui läbipõlenud on Tallinna arstid?

Tänasel ITK sisekliiniku XII konverentsil esitles sisearst Tiia Jasjukevitš oma uuringut Tallinna arstide läbipõlemisest.

Jasjukevitš selgitas hakatuseks, et läbipõlemine on ikkagi eelkõige tööga seotud mõiste. Seda iseloomustab tööalane madal enesehinnang ja küündimatuse tunne. Läbipõlemine ohustab just neid, kellel on suurem saavutamisvajadus. 

Läbipõlemise tunnuseid on palju, jätkas ta, ja suuremal osal inimestest paar tunnust ikka olemas ka on. Uurimuse tegi Jasjukevitš TLÜ magistriõppe tudengina, kus küsitles ITK sisekliiniku õdesid-arste; PERHi keemia- ja kiiritusravi keskuse tehnikuid ja õdesid ja lisaks perearste ja pereõdesid. Andmed koguti selle aasta veebruaris, kokku vastas üle 400 inimese, kellest õdesid oli natuke rohkem kui arste. Naisi oli 94% ja mehi 6%. Vastanutest oli täiskoormus 76%, aga Jasjukevitši sõnul ilmselt siin ei osatud arvestada lisavalveid, mis lisavad koormust. Keskmine staaž meditsiinis oli vastanutest 20 aastat ja antud ametikohal 12 aastat. 

Uuringu tulemused näitasid, et läbipõlemise tase on kõrgem neil töötajatel, kes tajuvad töö nõudeid kõrgematena. "Töönõuete täitmine nõuab pidevat pingutust, päevast päeva," lausus Jasjukevitš. "Liiga palju tööd on üks tõsine läbipõlemisele viiv probleem."

Üldiselt kogesid 70% vastanutest emotsionaalse kurnatuse taset, mis on mõjutanud nende kavatsust töölt lahkuda. Oluline on meedikutele sotsiaalse toetuse, nii kolleegide kui ka perekonna toetuse rolli. Töö kontekstis on oluline olnud ikka vahetu juhi toetus, kuid praegu on räägitud rohkem kolleegide toetusest. "Meie uuringust tuli välja see, et kui sotsiaalne toetus on olemas, on läbipõlemise tase madalam. Ja kolleegide ja juhi toetuses polnud olulist vahet," rääkis Jasjukevitš.

Ta peatus lühidalt veel ühel valupunktil, mis puudutab arstide järelkasvu. 2012. aastal oli 15% arstidest vanemad kui 65 ja arstid siirduvad välismaale. Sama seis on õdede ja ämmaemandate puhul, kus 5% olid vanemad kui 65aastased. "Uuringutest tuligi välja, et läbipõlemist kõrgeks hinnanud meedikud mõtlesid rohkem võimaluste üle minna tööle välismaale," lisas ta.

 

 

 

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.