8. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EIK: meditsiinilise arvamuseta ei ole isiku kinnipidamine psüühilise häire tõttu seaduslik

 Kaebaja on 1963. a sündinud Šveitsi kodanik, kellel on diagnoositud püsiv paranoidne skisofreenia. 1994. a ja 1999. a tekitas ta emale raskeid kehavigastusi kirve ja haamriga. 2001. a ründas ta politseinikku ning kriminaalmenetluse ajaks paigutati ta sunniviisiliselt psühhiaatriakliinikusse.

Teda karistati kriminaalkohtus 5-aastase vangistusega, mille täideviimine asendati sunniviisilise psühhiaatrilise raviga. 2007. a pikendati tema kinnipidamist järgnevaks viieks aastaks ning selle ajaperioodi möödumisel veel kolmeks aastaks. Kaebaja esitas avalduse EIK-ile konventsiooni artikli 5 lg 1 rikkumise tuvastamiseks, sest tema arvates ei olnud kinnipidamise pikendamine viieks aastaks põhjendatud – seda põhjusel, et puudus sõltumatu ekspertarvamus.

 EIK-i seisukohad

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708