Autor: Siret Trull • 13. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaktsineerimine tekitab vaidlusi ka arstide seas

Üldarst ja Tsirguliina perearsti kt Martin Ruumet käis Meditsiiniuudistele saadetud arvamusloos välja provokatiivse mõtte, et vaktsineerimine on mõttetu. Ruumeti artiklit kommenteerinud Eesti Perearstide Seltsi esindaja Marje Oona märgib, et kolleegi seisukohad on vastuolus tänapäevase tõenduspõhise meditsiini põhitõdedega ja EPSi seisukohtadega.

Martin Ruumet toob välja, et nakkushaigustesse haigestumise ja suremuse langus 19. sajandi lõpul ning 20. sajandil Eestis on seotud paranenud hügieeni ja muude sanitaarsete meetmete kasutuselevõtuga, mitte vaktsiinidega. “Praegune vaktsineerimisalane tegevus Eestis on seetõttu arstivandega vastuolus,” väidab ta. Ravimid, sh vaktsiinid on kõik mürgid, märgib Ruumet. Sobivalt väike kogus mürki vastavale indiviidile vastava haiguse korral on see, mis muudab mürgi ravimiks. Võrreldes tavaliste ravimitega on vaktsiinide puhul erinevus kõigepealt selles, et neid kasutatakse väikeste eranditega (teetanus, marutõbi) võimalikult tervete inimeste juures haiguste ennetamiseks. “Ometi võib ja tuleks vaktsiine vaadelda ka ravimitena, kuna on teada, et nad sisaldavad organismile kehavõõraid ja ka mürgiseid komponente: võõrvalgud (seda nii söötmest kui ka antigeensest materjalist), raskmetallid, jääke antibiootikumidest, sageli formaldehüüd jt. Seega, need ei ole ohutud,” leiab Ruumet. Ta lisab, et raskete immuunsüsteemi häirete puhul (immuunpuudulikkus, ägedad põletikud) on vaktsiinid üldjuhul kõik vastunäidustatud. Teadaolevalt tekitab vaktsiinide manustamine organismis vähem või rohkem antikehi, mille suhtes oletatakse, et need annavad organismile tulevikus kaitse vastava infektsioonhaiguse vastu, kirjutab Ruumet. “Just nimelt oletatakse, sest mulle ei ole kättesaadav ühtegi sellist uuringut, kus teadusliku kuldstandardiga – topeltpime uuringuga – oleks võrreldud mõne vaktsiini puhul haigestumise ja suremuse osas neid, kes on vaktsineeritud, nendega, kes on vaktsineerimata.”

Ruumet viitab mitmetele infomaterjalidele ja veebikülgedele, kus on käsitletud nakkushaiguste langust ja vaktsineerimist. Kõigist nendest materjalidest toob ta üldistusena välja järgmised faktid: nakkushaigustesse suremuse langus toimus vaktsiinide sissetoomisest märkimisväärselt varem; 20. sajandi alguses hakkas langema suremus kõigisse nakkushaigustesse, ka neisse, mille vastu ei vaktsineeritud ega ole ka kunagi vaktsineeritud; on ka mitmeid ülestähendusi selle kohta, kus vaktsiinid ei ole olnud mitte ainult väheefektiivsed, vaid koguni suurendanud haigestumust ja suremust.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099