Autor: Violetta Riidas • 29. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ebola viirusel on ürgsed juured

Veel üsna hiljuti arvasid viroloogid, et verejookse ja palavikku tekitavad filoviirused – Ebola ja selle lähedane sugulane Marburgi viirus - tekkisid umbes kümme tuhat aastat tagasi. Uus uurimus nihutab ohtlike tõvestajate tekkimise kaugesse minevikku –  aega, kus tekkisid esimesed inimahvid.

USA Buffalo ülikooli teadlane Derek Taylor uuris oma kaastöölistega geene, mida viirused jätavad nakatamise ajal loomade pärilikkusainesse. Filoviirustele iseloomulikke geenijärjestusi leiti erinevate näriliste genoomist, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Üks neist esines näiteks kahe hamstriliigi ja kahe uruhiireliigi genoomis täpselt samas kohas. Seega pidi viirus nakatama kõikide hamstrite ja uruhiirte ühist eellast. Uurija sõnul kuuluvad nii Ebola kui Marburgi viirus vanasse evolutsioonilisse liini ja nende viimane ühine eellane oli olemas 16-23 miljonit aastat tagasi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099